Gebroeders Weggemans

    Home                                     Biografie

 

Trompet duo Gebroeders Weggemans
Hans en Willy

Op de leeftijd van zeven jaar kregen wij interesse in het bespelen van een instrument. Vader was één van de oprichters van muziekvereniging ODO in Odoorn. Ook hij bespeelde samen met een oudere broer een instrument. Al gauw pakten wij stiekem het instrument en de eerste tonen kregen wij te horen. Na een aantal jaren muziekles werd het duidelijk, dat er wel meer potentie in zat en werden wij getalenteerde muzikantjes genoemd. Het werd tijd dat wij muziekexamens gingen doen, deze werden afgenomen door zeer bekende musici, componisten en dirigenten uit Nederland, zoals Pi Scheffer (componist) en Dhr. Laro (Dirigent van de Johan Willem Friso kapel). De cijferlijsten, met de beoordelingen van beide heren waren heel goed en ambitieus. Zeer mooie toon en technisch zeer goed, dat was een heel mooi compliment voor de beide broers. Wij hadden al snel een plekje op de voorste rij in de plaatselijke fanfare. Tevens waren wij geselecteerd voor het Drents Harmonie orkest, waar Huub Kappert dirigent van was. Deze was concertmeester van het Noordelijk Filharmonisch orkest.

In familie kring werden wij gevraagd om op familiefeestjes trompet te gaan spelen. Wij vertolken toen al Il Silencio van Ninni Rosso en nummers van andere bekende trompettisten.
Il Silencio spelen wij heden ten dage nog met regelmaat.
Talentenjachten deden wij aan mee en hebben daar heel vaak de eerste prijs mee in de wacht weten te slepen . Zodoende kwamen wij in contact met Jhonny Hoes, om een contract te tekenen in een landelijke show, met John Woodhouse , Corry Konings, Henk Wijngaard en andere bekende artiesten. Onze ouders hebben destijds gedacht en gezegd, ga eerst maar de school af maken en dan zien wij later wel verder. Wij waren nog maar tieners. Achteraf een goede keuze geweest .

Een paar jaar later zijn wij toch samen de muziek in gegaan en speelden in een dansorkest en als trompet duo werden steeds meer bekend. Ook speelden wij beide in die band tenor saxofoon en Willy was tevens slagwerker in die band.
De periode daarna zijn wij samen als Trompet duo Gebroeders Weggemans verder gegaan en spelen dus met een orkestband. Voor heel veel gelegenheden zijn wij gevraagd. Wij hebben nog twee jaar in de begeleidingsband van Jannes de trompetpartijen voor onze rekening genomen.
Gelegenheden als huwelijksvoltrekkingen in het gemeentehuis of in de kerk, jubilea, verjaardagfeesten, bedrijfsfeesten, bruiloft feesten , begrafenissen en crematie ’s worden wij voor gevraagd. Naast het bespelen van onze trompetten hebben wij de mogelijkheid ook geheel in Oostenrijkse kledij een optreden te verzorgen brengen wij Oostenrijkse muziek ten gehore. Hierbij spelen wij ook op een alpenhorn, welke een lengte hebben van 3.60 meter. Dit valt ook bij veel mensen goed in de smaak.

In het dagelijkse leven is Hans werkzaam als ambtenaar afdeling burgerzaken voor de gemeente Emmen en is hij dirigent van een muziekvereniging, waarvoor hij zelf met regelmaat arrangementen schrijft. Willy houdt zich overdag bezig, de leiding te nemen, als winkelmanager bij een zeer bekende bouwmarktketen Praxis.
Over dit laatste wil Willy nog wel eens, tijdens een optreden met het aankondigen van de nummers, gekscherend Hans gaan plagen. Laat het duidelijk zijn dat het grappen zijn, anders kun je niet ruim veertig jaar samenwerken.
Hans en Willy zijn goed op elkaar ingespeeld en houden elkaar tijdens het optreden door oogcontacten op de hoogte. Dat zegt hun beide al genoeg , want de kleinste detail qua mimiek of iets dergelijks weten de broers precies waar zij aan toe zijn. Dit vinden Hans en Willy een hele fijne eigenschap. Daardoor houdt je dit zolang vol. Eens per week komen de broers bij elkaar om het nieuwe nummers door te nemen. Beide hebben de orkestbanden thuis en kunnen dus voor hun zelf de partijen door nemen.

Na ruim veertig jaar in het muziek vak te zitten hebben wij nog altijd enorm veel plezier in het bespelen van onze trompetten en alpenhorne . Hierbij hebben wij enorm veel steun gehad en nog steeds van onze echtgenotes. Wij denken er nog niet aan, om te gaan stoppen en zullen dus met regelmaat op verschillende plekken in het land te horen zijn.

Wij hopen u in de toekomst, nog heel vaak te mogen verrassen met een optreden.